Zaharul in alimentatie, autor Pascu Daniel
Articol publicat in data de 09.04.2020
Pofta incontrolabila de dulce are la baza mai multe cauze:
- In primul rand, faptul ca predispozitia pentru gustul dulce este inscrisa in genele noastre
- In al doilea rand faptul ca, de-a lungul vietii, cei mai multi dintre noi exersam cu harnicie aceasta placere si cu fiecare gustare dulce ne intarim dependenta
- Un alt motiv pentru care poti simti compulsia de a manca dulce este dependenta,similara morfinei,pe care o dau zaharurile. Consumul de zahar creste brusc glicemia , insa o mentine la acel nivel pentru o perioada scurta de timp, dupa care o scade la fel de brusc,cand pofta de dulce revine cu o intensitate si mai mare
- Un alt contraargument referitor la dulciurile din comert care se bazeaza de cele mai multe ori pe faina alba, zahar si grasimi este faptul ca ele nu aduc corpului nici un nutrient. Singurul motiv pentru care le consumam este placerea gustului. Multe din aceste dulciuri inunda corpul cu o sumedenie de ingrediente toxice care nu fac decat sa scada imunitatea, sa mareasca predispozitia la boli degenarative,cardiovasculare si obezitate
- Lipsa cromului este cauza poftei incontrolabile de dulce in aproape jumatate dintre cauzuri. Cromul intervine in functionarea optima a pancreasului si totodata in secretia de insulina necesara in procesul de trecere a glucozei din sange in celule. Atunci cand cromul este prezent in organizm intr o cantitate insuficienrta, glucoza ramane in sange si de aici si pofta permanenta de dulce.
Doar 20% din cromul ingerat este metabolizat, si in plus, dieta omului modern duce lipsa de surse de crom. Cele mai bune surse pt acest oligoelement sunt carnea de vita, ficatul de vac si de pasare, cerealele, ouale, nucile.
Masuri pt combaterea poftei de dulce:
- Inlocuiti zaharul cu indulcitorul din stevie, faina alba rafinat cu cea din tarate si margarina cu uleiul de cocos. Aceste inlocuiri nu doar ca vor scadea destul de mult valoarea calorica a desertului, dar sunt si optiuni mult mai sanatoase
- Curele cu extract de garcinia si de valeriana, pe care le puteti gasi in magazinele naturiste, si inlocuirea unei surse de proteine de calitate la fiecare dintre mesele zilnice.
Consumul de zahar creste stresul oxidativ si accelereaza procesul de imbatranire a celulelor. Persoanele care au o alimentatie bogata in zaghar par mult mai batrane decat persoane de aceiasi varsta care s-au bucurat doar de gustul dulce al fructelor.
O alimentatie bogata in zahar are doua urmari grave asupra corpului:
- Scade sensibilitatea organizmului la insulina, lucru care mareste cantitatea de insulina pe care o secreta corpul la ingerarea fiecarui aliment in parte, ducand la acumularea de depozite de grasime, in special in zona taliei.
- Procesul de glicare. Prin glicare se intelege procesul prin care o molecula de zahar se lipeste de proteinele din sange, fara ca acest proces sa fie mediat de o enzima.
- Efectul vizibil al acestui proces este aparitia ridurilor premature. Deasemenea poti dezvolta diferite forme de cancer, boala Alzheimer, cataracta si pierderea vederii, boli cardiovasculare, boli de rinichi si artrita.