De ce este odihna esentiala? autor Traian Balan

De ce este odihna esentiala? autor Traian Balan

Ce se intampla in corpul tau cand te odihnesti?

            Perioada de odihna este, de fapt, perioada de antrenament in sine! In zilele de pauza de la antrenament, corpul se adapteaza la efortul presupus de exercitiile fizice, isi recupereaza energia si cantitatea de lichide pierduta si se repara tesuturile afectate. Daca iti privezi trupul de odihna si il suprasoliciti, nu ii oferi timpul necesar pentru a se repara si a se reface iar el, mai devreme sau mai tarziu… va ceda.

            Exista 2 tipuri de recuperare: cea imediata sau activa, ce urmeaza un antrenament intens si cea pe termen lung care se stabileste odata cu obiectivele si programul de antrenament. Recuperarea imediata se petrece in cateva ore dupa exercitii, ore in care este necesar sa faci miscare, dar cu un grad minim de efort si sa consumi o cantitate mare de proteine si multe lichide pentru refacerea musculara.                  

            Recuperarea pe termen lung este si ea foarte importanta, iar zilele sau saptamanile destinate odihnei iti vor fi stabilite de antrenorul personal, in cazul in care ai un antrenament adaptat nevoilor tale.  

            Adaptarea la efortul fizic se produce la fel ca deprinderea oricarei alte activitati: pe masura ce ne obisnuim, devenim mai eficienti si dam mai mult randament. Odata ce corpul tau a avut ragazul de a se adapta la un grad de efort, va face fata din ce in ce  mai usor eforturilor din ce in ce mai mari. Foarte important este si somnul.

            1-2 nopti pierdute au un impact mare asupra performantei tale in orice domeniu, in special asupra performantei sportive; un dezechilibru in materie de odihna si somn poate conduce chiar la modificari de natura hormonala, cresterea nivelului de cortizol (un hormon de stres) sau activitate redusa a hormonului de crestere.

            Este foarte important sa tii cont de nevoile corpului tau daca iti doresti sa-ti imbunatatesti starea fizica si de sanatate. 2-3 zile de odihna pe saptamana sunt esentiale, in cadrul acestora fiind foarte important sa recurgi la activitati mai usoare, cum ar fi stretching sau o simpla plimbare (mersul pe jos).