COPILUL SI OBEZITATEA TIMPURIE, autor Marian Calin

COPILUL SI OBEZITATEA TIMPURIE, autor Marian Calin

COPILUL SI OBEZITATEA TIMPURIE

   Stiati ca : la nivel mondial, un copil din cinci este afectat de obezitate, iar peste 40% dintre copiii romani sunt supraponderali şi obezi, potrivit specialistilor Institutului Parhon din Bucuresti? 
   Nu contest studiul ci sunt de parere ca raportul de 40% e cam mic comparativ cu ce vedem intr-adevar pe strada, cred ca putin mai mult de 40% dintre copiii românilor sunt supraponderali sau obezi. O realitate trista. 
   Sunt de parere că alimentatia echilibrata a copilului incepe in viata intrauterina.
   Obiceiurile alimentare si preferințele pentru un anumit tip de gust se "amprenteaza" in pattern-ul dietetic al copiilor.

   Cel mai probabil este ca si tu sa ai probleme de greutate.
   Legatura dintre adultii supraponderali si copiii lor nu este deloc intamplatoare: un copil care are cel putin unul din parinti obez are peste 80% sanse sa devina şi el obez fata de copiii la care ambii parinti au greutate normala, la acestia riscul fiind de numai 10%.
   Tot parintii sunt principalii responsabili pentru obezitatea copiilor, mai ales aceia care le dau constant multe dulciuri si grasimi.
   Va recomand urmatorul exercitiu : mergeti la "mol" si observati cati copii stau la coada/masa la fast-food .
   Va mai propun un exercițiu : mergeti langa cea mai apropiata scoala si o sa va convingeti de faptul ca, ingrijorator de multe fete arata ca niste baieti masivi, cu 5 ani mai mari, iar pectoralii băietilor s-au transformat in sani.(ginecomastie)
   Greutatea mai mare a unui copil poate fi cauzata de probleme endocrinologice sau alte probleme medicale.
Insa factorii genetici şi problemele tiroidei sunt cauza mai putin frecventa a obezitatii infantile.
(un medic poate confirma acest aspect).
   Varsta copilului se coreleaza cu greutatea si inaltimea.
   Daca un copil a depasit greutatea corespunzatoare varstei cu 10-20% este supraponderal, iar cu peste 20% este obez.
   Lipsa unor parinti constienti , a activitatii fizice si a miscarii in aer liber, sedentarismul si joaca la calculator, tableta sau telefon ore in sir contribuie si ele în egala masura la problemele de greutate ale copiilor.
   Un stil alimentar sanatos si cateva sedinte de fitness sau alte activitati complementare, sub supravegherea unei persoane avizate, pot schimba aceasta situatie.