Chistul sinovial, autor Radu Buculea
Articol publicat in data de 08.09.2020
Ce este un chist sinovial?
Un chist sinovial este o formatiune sferica cu o membrana la exterior si contine un lichid sau gel clar. Chistul contine de fapt lichid sinovial si poate varia in volum (poate creste sau scade in functie de pozitia mainii). Rezulta un aspect estetic nefiresc iar în timp poate apare durere. .
Ce este lichidul sinovial?
Orice chist sinovial este de de fapt o herniere a capsulei articulare. Rezulta ca acest chist comunica cu articulatia si implicit contine lichid provenit din articulatie, numit lichid sinovial.
Unde apare un chist sinovial?
Apare frecvent la nivelul articulatiei mainii, sub forma unui nodul situat sub piele. Cel mai adesea se gaseste pe fata dorsala a incheieturii mainii, dar poate sa apara si pe fata palmara sau la nivelul degetelor. Afecteaza pacienti de toate varstele.
Fiecare articulatie este inconjurata de o capsula protectoare. Pe fata ei interna se gaseste o membrana sinoviala; lichidul produs de aceasta are rolul de a “unge” si hrani articulatia.
Incheietura mainii este supusa frecvent microtraumatismelor, unor lovituri mai puternice sau suprasolicitari. Datorita acestora sau unei conformatii particulare din nastere poate sa apara o dilatare (umflare) localizata a capsulei, cu formarea unui chist. Acesta se poate reduce prin masaj in stadiile incipiente.
Durerea poate fi localizata la nivelul chistului sau poate iradia la mana sau antebrat si este produsa de compresiunea chistului pe structurile vecine (tendoane, nervi). Uneori se poate sparge singur, dar procentul de recidiva este mare.
Fara tratament poate creste in dimensiuni, devine inestetic, iar durerea este doar una din complicatiile posibile. Cand are dimensiuni apreciabile intra in conflict cu tendoanele.
Tratamentul depinde de simptome si de etapa evolutiva. Chisturile mici si nedureroase pot sa nu necesite tratament, doar evaluare periodica si evitarea suprasolicitarii articulatiei respective. Daca sunt dureroase, mari sau evolueaza in timp, necesita tratament. Exista mai multe variante de tratament pentru chistul sinovial:
- imobilizarea mainii in orteza si medicatia antiinflamatoare pot reduce durerea;
- evacuarea prin punctie a conținutului chistului, urmata de sclerozarea acestuia, este o metoda minim invaziva, nu doare si nu lasa cicatrici;
- tratamentul chirurgical realizeaza indepartarea chistului si repararea capsulei articulare, precum si a altor leziuni asociate.
Rezultatul postoperator este bun, desi aceasta patologie isi pastreaza un mic risc de recidiva.
Dupa punctie sau operatie se aplica de obicei o orteza sau o atelă timp de 14 – 21 zile si se recomanda fiziokinetoterapie. Activitatea mainii se reia treptat, in functie de ocupatia pacientului.