Minerale care imbunatatesc performantele in timpul antrenamentelor, autor Traian Balan

Minerale care imbunatatesc performantele in timpul antrenamentelor, autor Traian Balan

Despre combinatia de zinc, magneziu si vitamina B6 cu siguranta ati mai auzit. Pe langa denumirea de ZMA, adesea se foloseste si denumirea de ZMB6. Aceasta combinatie unica are influenta asupra cresterii, regenerarii si formarii masei musculare sau asupra sustinerii sistemului imunitar.

Ce este ZMA si ZMB6?

ZMA sau ZMB6 este un amestec sinergic de aspartat de magneziu, zinc si vitamina B6. Asa cum au confirmat o serie de cercetari, despre care vom vorbi in acest capitol, ZMA contribuie la regenerarea si cresterea eficienta a masei musculare.De asemenea, are grija de sistemul imunitar, ofera un somn de buna calitate si asigura chiar si o doza de energie.

Zinc

Zincul este un mineral esential care este vital pentru buna functionare a sistemului imunitar. Organismul uman are nevoie de zinc pentru a activa asa numitele limfocite T(celule-T), care ajuta organismul sa controleze si sa regleze reactiile imune si de asemenea, sa atace celulele infectate si canceroase. Deficitul de zinc poate creste sensibilitatea la o serie de afectiuni si raceli. Zincul joaca un rol cheie in reglementarea modului in care neuronii individuali comunica intre ei, ceea ce influenteaza modul cum se formeaza amintirile si capacitatea noastra de a invata.

Magneziu

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale pentru organism. Participa la peste 300 de reactii enzimatice care regleaza diferite reactii biochimice in organism,inclusiv sinteza proteinelor, functiile nervoase si musculare, regleaza glucoza din sange si tensiunea arteriala. De asemenea, magneziul este esential pentru producerea energiei, fosforilarea oxidativa si glicoliza. In plus joaca un rol in transportul activ de ioni de calciu si potasiu prin membrane individuale. Acest proces este important pentru impulsurile nervoase, contractiile musculare si ritmul cardiac normal.

Vitamina B6

In organism vitamina B6 este implicata in peste 150 reactii enzimatice care ajuta la absorbtia si procesarea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor. Aceasta vitamina este strans legata de buna functionare a sistemului nervos si sustinerea sistemului imunitar. Vitamina B6 actioneaza antiinflamator si prin urmare este folosita preventiv pentru bolile cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare sau cancer. Aceasta vitamina este folosita preventiv impotriva anemiei, care poate fi cauzata de deficitul de piridoxina, adica de vitamina B6.

ZMA – Benefici:

* Efect anabolic puternic;

* Sustin sistemul imunitar;

 Zincul si magneziul contribuie la buna functionare a sistemului imunitar. Pe langa faptul ca zincul influenteaza o serie de aspecte ale sistemului imunitar, cercetarile efectuate pana in acest moment au constatat ca suplimentarea cu zinc ajuta la intarirea sistemului imunitar. Acest mineral unic poate activa enzime care promoveaza sanatatea in general si functia sistemului imunitar.

 * Reduc oboseala si epuizarea;

 Cu siguranta, multi dintre voi resimtiti senzatia de oboseala si epuizare dupa antrenament. Zincul actioneaza preventiv impotriva oboselii si a epuizarii dupa exercitii. Suplimentarea cu magneziu actioneaza preventiv impotriva scaderii nivelului de tirotropina, care apare ca urmare a epuizarii in timpul antrenamentelor.

 * Reduc stresul;

 Suplimentarea magneziului actioneaza preventiv impotriva cresterii hormonului de stres- cortizolul, precum si a hormonului aldosteron. Zincul care a fost administrat unor persoane, a redus eliberarea de cortizol in organism si a redus stresul. In cadrul studiului la care au participat persoane care sufereau de anxietate s-a constatat ca aveau un nivel scazut de zinc.