Kobe Bryant ~ Black Mamba, autor Andreea Baltateanu

Kobe Bryant  ~  Black Mamba, autor  Andreea Baltateanu

"I loved playing basketball. I played other sports but I never really got that  enjoyment that I get playing basketball."

 

Kobe Bryant (23 August 1978 - 26 Ianuarie 2020) a fost cel mai bun jucator profesionist american  de baschet al tuturor timpurilor. 

Bryant a intrat in NBA ( National Basketball Association ) direct din timpul liceu, iar ceea  ce a urmat dupa acest inceput unic , reprezinta  pagini de istorie, imbibate  intr-o frenezie continua.

 Urmatorii 20 de ani, au insemnat, practic, intreaga lui existenta. Viata a fost cariera lui si...cariera, a fost viata lui.

20 de ani a fost trup si suflet, doar pentru Los Angeles Lakers. 20 de sezoane   a alergat cu aceeasi daruire, a respirat impreuna cu si pentru echipa, lasand in spate  momente cu adevarat emblematice acestui colos, ce poarta numele de baschet.

Timp de doua decenii, acest Laker adevarat, a umplut arene intregi de oameni, a dat toata pasiunea  din el pe teren, toata forta , atragand cu o precizie mentala desavarsita  o cascada Niagara  a victoriilor.

Proiectia gandului reprezinta calatoria constanta a  visului sau  materializat in realitate. Pentru acest vis a muncit incontinuu, zi-noapte, zi dupa zi, clipa de clipa, an dupa an, cu aceeasi daruire nestapanita.

 Astfel, in clepsidra timpului, s-au scurs  20 de ani....2 decenii nemaiintalnite, pline cu cele mai deosebite  meciuri,  cele mai  spectacuoase  slum dunk-uri  si cele mai impresionante colectii de puncte inscrise vreodata.

Bryant, alaturi de colegii sai de breasla, alte nume cu greutate, au transformat  fiecare meci   intr-o reala sarbatoare, ce iti acapareaza simturile, iti accelereaza  respiratia, facand pulsul sa iti zguduie corpul. Practic, magia de pe teren inunda timpul si spatiul din intreaga lume care participa la acel spectacol sportiv extraordinar. 

Atitudinea competitiva si molipsitoare, spontaneitatea, iuteala cu care se furisa printre ceilalti jucatori, inteligenta fulgeratoare cu care isi calcula atat pasii, cat si pasele, il reliefau si il puneau intr-o lumina de iti taia respiratia. Adrenalina care ii strabatea  corpul,  imprevizibilul care ii invada mintea, abilitatea pe care o avea de a vedea  unghiurile, modul in care gandea si siguranta cu care actiona, l-au facut fara indoiala unic.

Sa fii cel mai bun in intreaga cariera este o arta. Sa iti mentii pasiunea, placerea, entuziasmul, concentrarea si sa iti imbunatatesti  neincetat aptitudinile si conditia fizica ,  te transforma intr-o legenda . Iar... o legenda nu moare niciodata.  Sufletul lui  va dainui vesnic, va insufla pasiune, va  da viata altor  vise timide  si va  transmite un devotament incredibil fata de acel ceva ce te face bun , si mai bun,  si , in cele din urma, cel mai bun.

2016 a reprezentat anul retragerii sale din viata sportiva. De atunci, baschetul si-a pierdut din stralucire.

Kobe Bryant, acest  exemplu desavarsit de atlet a fost si un exemplu desavarsit de tata. Avea un talent incredibil  de a impartasi copiilor, intr-o  maniera hipnotizanta,  pasiunea fata de miscare. Prea putin timp i-a ramas la dispozitie  pentru a se  bucura la maximum  de "meseria" de tata, rol pe care si l-a insusit cu aceeasi implicare,  ca in cazul   carierei sale  de atlet  devotat.

Kobe Bryant si-a pierdut viata, la varsta de 41 de ani ,impreuna cu una dintre fiicele sale in varsta de 13 ani, la inceputul acestui an , intr-un groaznic accident de elicopter.

  Dincolo, nu a luat nimic  cu el. Toata munca sa lasand-o aici,  pe pamant, pentru noi toti.

De atunci, sportul si-a pierdut din stralucire.

 

De-a lungul carierei, Bryant a castigat numeroase premii:

 

* 5 campionate NBA (2000-2002, 2009, 2010)

* de 2 ori campion  NBA Finals MVP ( 2009, 2010)

* NBA Most Valuable Player (MVP 2008)

* 18 x NBA All-Star (1998, 2000-2016)

* 2 x All-NBA Third Team ( 1999, 2005)

* 2 x All-NBA Second Team (2000, 2001)

* 11 x All-NBA First Team ( 2002-2004, 2006- 2013)

 * 9 x NBA All-Defensive First Team (2000, 2003, 2004, 2006-2011)

* 2 x NBA scoring champion (2006, 2007)

* NBA Slam Dunk Cotest champion (1997)