Ce este kinetoterapia? autor Lorena Parau

Ce este kinetoterapia? autor Lorena Parau

Oamenii nu au fost creați să stea tot timpul la birou și apoi în fața televizorului restul zilei. Această inactivitate, numită sedentarism, are consecințe dăunătoare sănătății și stării psihice. La extrema cealaltă se află persoanele active, sau chiar sportivii de performanță, dornici mereu de rezultate foarte bune, dar obținute cât mai rapid. Astfel, ei riscă accidentări minore, sau chiar grave, fapt ce ii va scoate o perioadă din activitate. Cei ce au ca hobby activitatea fizică, ori din motive de distracție, ori pentru că au anumite scopuri, precum pierderea în greutate, creșterea masei musculare, antrenarea pentru un maraton etc, pot ajunge în pragul accidentării dacă nu realizează acest efort într-o manieră organizată.

Kinetoterapia are roluri multiple în sfera ființei umane, constând în recuperarea medicală a unor afecțiuni variate, menținerea unei stări de sănătate optime, pregătire fizică în scopul obținerii performanței sportive, îmbunătățirea stilului de viață.

Menținerea unei posturi corecte este un obiectiv major al kinetoterapiei. Ea poate fi ușor compromisă de dezechilibre musculare, anumite mișcări compensatorii, mișcări ce apar prin adoptarea constantă a unei poziții relaxante, comode, însă o poziție greșită. Aceste posturi vicioase duc la degradarea articulațiilor coloanei vertebrale și, implicit, influențează mersul. În timp, sunt afectate toate articulațiile și astfel apare durerea. Existența durerii duce la instalarea stresului psihic, iar, în consecință, starea generală a omului se deteriorează.

Kinetoterapia intervine în prevenirea și tratarea afecțiunilor ortopedice, musculare, posturale, de la nivelul coloanei vertebrale și aliniament corporal patologic. De asemenea, este eficientă și în afecțiuni cardiace și respiratorii, avantajul fiind acela de a reda capacitatea de efort normală și reintegrarea în activitățile zilnice. 

Având încă o popularitate redusă, acest domeniu este frecvent confundat cu ideea de a avea o problemă vizibilă, opinie apărută din lipsa de informare. De aceea, multe persoane ajung tardiv să apeleze la kinetoterapie, uneori îngreunând întreg procesul de recuperare. Recuperarea medicală educă astfel oamenii pentru a-și adapta stilul de viață, cu scopul de a preveni afecțiuni, accidentări, degradarea integrității corporale, dar și obținerea unei stări optime de sănătate fizică și psihică.