Sportul ca medicament, autor Ruxandra Bunea

Sportul ca medicament, autor Ruxandra Bunea

    O mulțime de studii indică faptul că exercițiile fizice regulate pot fi la fel de eficiente precum antidepresivele în tratarea depresiei minore sau moderate.              

    Pentru a măsura efectele pe care sportul le are în depresie, într-unul dintre cele mai cunoscute studii ale sale, James Blumenthal (neurolog la Universitatea Duke din America) a reunit 156 de adulți cu cazuri ușoare sau moderate de depresie, i-a împărțit în trei grupuri și le-a prescris următoarele tipuri de tratament, pentru o perioadă de 4 luni:

Grupul 1:

Tratament medicamentos cu antidepresivul – Sertralină (Zoloft)

Grupul 2:

O combinație între exerciții fizice și medicație; aceeași doză de Sertralină, dar și un program de exerciții fizice, care trebuia realizat de trei ori pe săptămână, timp de 45 de minute.

Grupul 3:

Același program de exerciții fizice, de realizat de trei ori pe săptămână, timp de 45 de minute.

La sfârșitul perioadei de tratament, cercetătorii au fost surprinși să afle că toate cele trei tratamente au avut rezultate asemănătoare:

•          Tratare depresiei cu exerciții fizice a fost la fel de eficientă precum medicația

•          Combinarea celor două tratamente (exerciții fizice și antidepresive) a avut același succes ca și aplicarea lor în mod individual.

Iar dupa 6 luni,

•          La grupul tratat doar cu medicamente, depresia a recidivat la 38% dintre pacienți.

•          La grupul tratat cu exerciții și medicație, depresia a recidivat la 31% dintre pacienți.

•          La grupul tratat doar cu exerciții fizice, depresia a recidivat la doar 8% dintre pacienți.

S-a observat că peste 85% dintre pacienții din grupul tratat doar cu exerciții fizice au scăpat de depresie pe cont propriu după 6 luni.

De asemenea, după sortarea tuturor datelor, cercetătorii au descoperit și că rata depresiei a scăzut la jumătate pentru fiecare 50 de minute de exerciții fizice adăugate în fiecare săptămână.

De ce sportul functioneaza ca un medicament? Descoperiti in articolul urmator.