Ce sunt steroizii si cum influenteaza viata sportiva ? autor Calin Marian

Ce sunt steroizii si cum influenteaza viata sportiva ? autor Calin Marian

1. Ce sunt steroizii?

  Plecând de la notiunea de baza a acestui termen, steroidul nu este altceva decat o substanta organica naturala,prezenta in diversi hormoni din organism, cu un rol biologic important.

   Steroizii naturali includ hormonii sexuali masculini ( testosteron) si feminini (estrogen).

   Denumirea generica de "steroizi" se refera la STEROIZII ANABOLIZANTI, care sunt derivati sintetici cu efecte asemanatoare hormonului sexual masculin, TESTOSTERON.Denumirea corecta ar fi STEROIZI ANDROGENICI - ANABOLIZANTI. Tinand cont de efectele lor,cei androgenici favorizeaza caracterele masculine, iar cei anabolizanti favorizeaza dezvoltarea musculara.

    Steroizii au fost sintetizati pentru a trata diferite afectiuni locomotorii, in tratamentul deficientelor de crestere ale copiilor, al pierderilor in greutate cauzate de virusul HIV sau al cancerului. Aceste tratamente aplicate pe un om clinic-sanatos au demonstrat efectul anabolizant potent al testosteronului. De aici pana la abuzul acestor substante nu a fost decat un pas, raspandindu-se astfel, atat printre sportivii de top cat si printre sportivii "de rand".

2. Sunt tot mai multi tineri care doresc sa creasca masa musculara cu ajutorul steroizilor?

     Sunt tot mai multi oameni care aleg varianta cea mai simpla si cea mai rapida. Tinerii sunt cei mai predispusi alegerilor irationale. Experienta mi-a demonstrat ca tinerii care aleg aceasta varianta, fie au fost victimele unor abuzuri fizice,fie au un comportament bazat pe asumarea de riscuri cumulata cu lipsa educatiei si a unei informari temeinice.

     Media si retelele de socializare promoveaza trupuri perfecte,vedem corpuri de zei in mai toate revistele si asta ne face sa uitam ca nu toti avem acelasi bagaj genetic, acelasi stil de viata si ca in spatele unui corp lucrat stau ani de antrenamente, iar reflexia "ideala" din oglinda se creeaza cu multa rabdare si cu respectarea si mai multor reguli. Restul sunt povesti.

3. Sunt legali?

      Exista Agentia Mondiala Anti-Doping care reglementeaza prin Codul Mondial Anti-Doping  toate substantele interzise.

      Aceasta lista se actualizeaza anual si este preluata de toate federatiile sportive. In Romania,pe langa Agentia Nationala Anti-Doping s-a infiintat Consiliul de prevenire si combatere a traficului ilicit de substante dopante cu grad mare de risc. Acesta combate atat dopingul sportiv cat si traficul ilicit de substante dopante,oferirea, distribuirea, vanzarea, cumpararea, administrarea, transportul, trimiterea, procurarea, detinerea, introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul si exportul ori alte operatiuni privind circulatia substantelor dopante cu grad mare de risc si a produselor care au in compozitie astfel de substante.

       In pofida acestui fapt, ei sunt comercializati pe diferite site-uri, la colt de strada sau chiar si prin unele sali de fitness. Tentatiile sunt mari si întotdeauna au existat oameni cu mai putina ambitie si oameni care au profitat de aceasta slabicune a celorlalti.

4. Creeaza dependenta? Cum afecteaza starea de sanatate?

       Foarte multe persoane care ajung sa isi administreaze steroizi anabolizanti, pe langa musculatura, dezvolta dependente fizice si psihice, fapt dovedit de consumul constant in ciuda efectelor negative.

       Dependenta fizica apare atunci cand corpul se adapteaza cu substanta sintetica, moment in care productia naturala de testosteron este intrerupta, iar dependenta psihica este cauzata de falsa senzatie de fericire, de "starile" de invincibilitate sau pur si simplu de cantitatea de masa musculara obtinuta.

        Excluzand problemele de sanatate care necesita un tratament bazat pe diferite substante anabolizante, sub stricta observare a medicului, trebuie sa decidem daca: modificarea libidoului, scaderea fertilitatii, impotenta, ginecomastia (cresterea sanilor in cazul barbatilor), calvitia (chelire), infarctul moicardic, coma hepatica, hematoamele, endocardita infectioasa ( abcese la locul injectarii),cancerul sau depresia, puse in balanta cu obtinerea unui corp "perfect", "bine lucrat" , merita trecute cu vederea sau asumate.

5. Poți crește masa musculară fără steroizi?

        Da, hipertrofia musculara sau "cresterea" masei musculare poate avea loc si in lipsa substantelor dopante, in urma unor antrenamente bine structurate de personal specializat, cumulate cu o nutritie adecvata. Calitatea masei musculare obtinuta prin "munca",prin sport, este net superioara celei dobandite cu ajutorul steroizilor.

         Drept dovada, nu trebuie sa fii un specialist ca sa-ti dai seama de diferentele fizice dintre o persoana cu un fizic bine proportionat,armonios si un corp steroidizat.

         In concluzie, ar trebui organizate campanii educationale,de informare ,in scoli, sali de fitness referitoare la consumul de substante "interzise",in care sa fie prezentate atat beneficiile, cat si riscurile acestor substante.

         Si ar trebui demontata ideea ca "mie nu mi se poate intampla asta!" .