Antrenamentul Time Unde Tension (TUT), autor Tudor Vladimir Gurau

Antrenamentul Time Unde Tension (TUT), autor Tudor Vladimir Gurau

Ce este antrenamentul TUT?

Antrenamentul de tip TUT, se refera la durata de timp in care un anumit muschi sau grup de muschi este tinut in tensiune sau contractat in timpul unui set. In momentul in care incepem acest tip de antrenament, trebuie sa marim ca si timp atat faza concentrica a exercitiului pe care il executam, cat si faza excentrica.

Obiectivul pe care il urmareste acest tip de antrenament, este acela de a forta muschiu tintit sa lucreze mai mult pentru a recruta cat mai multe fibre musculare in scopul cresterii fortei musculare precum si a andurantei.

Antrenamentul TUT este folosit atat in antrenamentele care presupun ridicare de greutati cat si in antrenamentele cu greutatea corpului. In acest tip de antrenament, reducem viteza cu care executam repetitiile si ne concentram mai mult pe partea excentrica, pentru a tine muchiul mai mult sub tensiune pentru o perioada mai lunga de timp, lucru care va duce la cresterea muschiului tintit atat din punct de vedere al volumului cat si din punct de vedere al andurantei.

Beneficii

Prin antrenamentul TUT, marim durata in care muschiul este tinut sub tensiune, lucru care poate fi foarte folositor atunci cand ne aflam intr-o perioada de platou pe care nu stim cum sa o depasim sau cand incercam pur si simplu sa adaugam ceva nou la rutina zilnica pe care o avem in sala de fitness.

Cu cat lucram mai tare musculatura pe o durata mai lunga de timp, cu atat mai repede o sa ajungem la rezultatele dorite. O musculatura mai puternica, ajuta la imbunatatirea controlului muscular, a densitatii osoase dar si in reducerea procentajului de grasime corporala.

Folosind miscari lente, ne putem concentra mai mult pe muschiul pe care dorim sa il lucram si putem constientiza fiecare faza a exercitiului pe care il executam (faza concentrica si excentrica). In momentul in care atentia noastra este 100% asupra miscarilor pe care le avem de efectuat, putem observa mai clar daca exercitiul este executat corect sau daca respiratia este cea corecta pentru a produce forta de care este nevoie in momentul respectiv. Acest lucru ne ajuta in dezvoltarea controlului muscular dar si in corectarea posturii in timp ce stabilizam corpul in asa fel incat sa reducem riscul de accidentare.

Cum introducem antrenamentul de tip TUT?

Cel mai important aspect de tinut minte este acela ca pentru a beneficia de avantajele pe care ni le ofera acest tip de antrenament, trebuie sa marim durata cu care efectuam repetarile. In acelasi timp, trebuie luat in considerare faptul ca cel mai probabil vom fi nevoiti sa scadem greutatea cu care suntem obisnuiti sa lucram din moment ce marim durata exercitiului, pentru a putea efectua repetarile pana la capat.

Totodata, faza excentrica trebuie sa dureze aproximativ de doua ori mai mult decat faza concentrica (exemplu: flexii si extensii pentru biceps – faza concentrica este momentul in care flexam bratul, lucru care poate dura 3-4 secunde, iar faza excentrica este momentul in care revenim la pozitia initiala/extindem, miscare care ar trebui sa dureze 6-8 secunde). Pentru a ajunge la o crestere musculara cat mai mare, ar trebui sa facem cel putin 4-6 seturi petru fiecare exercitiu, a cate 8-12 repetari.

Un alt aspect foarte important pe care trebuie sa il luam in considerare este faptul ca utilizand aceasta tehnica de antrenament, vom avea nevoie de cel putin 1 minut de pauza intre repetari si 2 minute intre seturi. Refacerea este foarte importanta atat din punct de vedere al prevenirii accidentarilor, cat si din punct de vedere al cresterii musculare.

Concluzii

Antrenamentul Time Under Tension ne poate imbunatatii performata si anduranta prin cresterea musculaturii. Este o tehnica foarte buna pentru a ne scoate din rutina zilnica si de a ne imbunatatii nivelul de activitate fizica. Totodata prin procesul de marire a duratei unei repetari, antrenamentele vor fi mai satisfacatoare pentru ca vom avea timp sa ne concentram pe miscarea executata si pentru ca ne vom putea conecta mintea cu corpul si in special cu muschiul pe care il lucram.