Ce este entorsa la mana? autor Radu Buculea

Ce este entorsa la mana? autor Radu Buculea

Entorsa la mana o leziune traumatica care apare in urma intinderii sau ruperii ligamentelor de la nivelul articulatiei mainii provocata de o miscare brusca de rasucire sau o lovitura violenta.  Afectiunea  se produce atunci cand la nivelul articulatiei se aplica o forta foarte puternica sau cand forta respectiva are o directie neobisnuita, intinzand ligamentele peste limita de suportabilitate.

CAUZE

Entorsa la mana afecteaza orice persoana, de orice varsta, mai rar copiii datorita mobilitatii crescute pe care acestia o au si mai frecvent sportivii din cauza rasucirilor, caderilor accidentale sau loviturilor des primite in timpul antrenamentelor sau competitiilor.

De asemenea, in cazul adultilor sau persoanelor in varsta, entorsa la mana apare cu precadere din cauze profesionale sau independente de natura activitatii.

Cele mai des intalnite cauze de aparitie a entorsei mainii sunt:

- traumatism, lovitura puternica in zona incheieturii manii

- cazaturi sau aterizari accidentale cu sprijin pe mana

- intinderea, rasucirea sau indoirea peste limita a ligamentelor

- lipsa sau incalzirea insuficienta a articulatiei mainii inainte de efort (sportivi)

SIMPTOME

In functie de gravitate, entorsa la mana prezinta simptome cu usoare variatii, primele dintre acestea fiind durerea acuta, urmata de umflarea mainii.

De obicei, durerea persista pentru aproximativ o ora, apoi scade in intensitate. In tot acest timp, incheietura va incepe sa se umfle, sa acumuleze lichid, ca reactie normala de aparare.

Cateodata, in momentul entorsei este probabil sa se auda un zgomot infundat (pocnitura), iar ulterior mana va incepe sa se invineteasca.

Cele mai comune simptome ale entorsei de mana sunt :

·         durere acuta si imediata

·         scaderea durerii dupa o ora de la accident

·         inflamatie, umflarea, inrosirea zonei afectate, echimoza

·         pocnitura in momentul producerii entorsei

·         limitarea miscarilor, miscare anormala a mainii

·         durere si sensibilitate la palpare

               

Deoarece simptomele de entorsa mana se confunda deseori cu o luxatie, trebuie precizat de la inceput ca diferenta este urmatoarea:

Entorsa de mana este o afectiune in care se produce doar supraintinderea ligamentelor sau ruptura lor fara ca extremitatile osoase sa paraseasca articulatia. Desi facuta cu disconfort, mobilizarea este posibila.

Luxatia la mana are ca efect pierderea contactului dintre suprafetele articulare, ligamentul si capsula articulara se rup, iar oasele ies din cavitate. Datorita durerilor, mobilizarea sau spijinul pe mana sunt actiuni imposibil de urmat.

DIAGNOSTIC

Pentru a avea un diagnostic precis al tipului de entorsa la mana, dar si pentru a stabili daca exista si alte leziuni articulare asociate, singura masura ce trebuie luata imediat dupa accident este prezentarea la medicul ortoped.

Investigatiile momentului accidentarii si examinarea clinica a incheieturii stabilesc gradul de entorsa si eventualele leziuni colaterale (ex: fracturi, fisuri, tendon sau cartilaj afectat). Daca exista indicii de entorsa grava, doctorul ortoped va trimite pacientul pentru a efectua radiografie si/sau RMN.

TIPURI DE ENTORSE LA MANA

Leziunile ligamentare pot fi usoare, moderate sau grave, intensitatea fortelor aplicate pe incheietura ducand la 3 tipuri sau stadii de entorse la mana.

Entorsa mana grad I este cel mai usor tip de entorsa a incheieturii in care apar intinderi sau mici rupturi ligamentare. Simptomele sunt: durere, sensibilitate, umflare si rigiditate la incheietura.

Entorsa mana grad II este o entorsa moderata ce prezinta ruptura severa si incompleta a ligamentelelor mainii. Simptomele sunt: durere in timpul folosirii incheieturii, sensibilitate la palpare, umflare si invinetire.

Entorsa mana grad III este cel mai sever tip de entorsa in care se evidentiaza o desprindere de pe os sau ruptura totala de ligament. Simptomele sunt: durere ascutita, incheietura imposibil de miscat, umflatura si invinetire.

De asemenea, in functie de localizarea la incheietura, entorsa la mana poate fi de doua tipuri: entorsa radiala sau entorsa ulnara.

KINETOTERAPIE

Tratamentul pentru entorsa de mana consta in exercitii de recuperare, kinetoterapia fiind foarte utila in vindecarea corespunzatoare a ligamentelor incheieturii afectate.

In functie de gradul entorsei, kinetoterapia contine exercitii specifice de recuperare a ligamentelor lezate si are ca scop restabilirea mobilitatii incheieturii. Abia dupa ce mobilitatea se restabileste la nivelul articulatie, kinetoterapia poate continua cu exercitii pentru recapatarea abilitatii de sprijin total pe mana.

Exercitiile kinetoterapeutice mentin musculatura in conditii optime, previn rigidizarea si recidiva de entorsa a mainii, de aceea este util ca spre finalul tratamentului sa se continue cu activitati fizice ce implica flexii si extensii ale incheieturii.

FIZIOTERAPIE

Expunerea ligamentelor afectate la ultrasunete si electro-stimulare reprezinta o alta etapa benefica a tratamentului in caz de entorsa a mainii.

Fizioterapia se recomanda pentru ameliorarea durerilor si inflamatiei, dupa disparitia acesteia din urma, atunci cand incheietura devine slab irigata cu sange.

Scopul fizioterapiei la mana este de a accelera procesul de refacere prin stimularea circulatiei sanguine, respectiv prin concentratarea celulelor reparatorii exact in zona ligamentara lezata.