Zona cervicala, autor Andra Rosoga

Zona cervicala, autor Andra Rosoga

Tehnologia a devenit parte integrată a vieții noastre, oamenii fiind mereu cu privirea îndreptată către telefon, verificând rețelele de socializare, scriind mesaje, de cele mai multe ori, pentru câteva ore pe zi. Acest lucru are un efect semnificativ asupra corpurilor noastre. Apariția durerilor musculare la nivelul cefei, a umerilor sau a brațelor, apariția torticolusului sunt primele semne pe care le putem resimți. Acestea, în stadiile cronice, pot duce la apariția durerilor de cap, a stărilor de vomă sau a amețelilor. Poate vă vine greu să credeți, dar toate aceste lucruri, în mare măsură, se pot datora posturii, implicit a poziției capului.

 Capul este partea corpului care deține cele mai importante funcții, esențiale pentru supraviețuire. Greutatea acestuia este în medie de 4-5 kg, reprezentând aproximativ 8% din greutatea corpului. Cele 7 vertebre cervicale și aproximativ 20 de mușchi mici ajută capul să își mențină o poziție verticală sau să se miște. Atunci când poziția pe care capul o adoptă este una neutră, solicitarea musculară este una minimă, iar presiunea asupra discurilor intervertebrale este foarte mică. Cu cât capul este mai proiectat spre înainte și aplecat, cu atât mai mult greutatea exercitată asupra coloanei cervicale este mai mare, cauzând un stres în acea regiune. Potrivit unor studii, atunci când ne aplecăm capul cu 15°, presiunea resimțită de coloană este echivalentă cu dublul greutății normale a capului, la 30° presiunea va fi triplată. Dacă vom avea capul aplecat la un unghi de 45°, atunci greutatea pe care o va resimți coloana va fi de aproximativ 22 kg. În cazul în care unghiul de aplecare depășește 60°, cum majoritatea petrecem anumite perioade din timpul zilei, atunci greutatea pe care coloana vertebrală o va resimți este echivalentă cu aproximativ 27 kg. Presiunea asupra discurilor intervetebrale va fi direct proporționată cu unghiul de aplecare.

  Această repartizare a greutății asupra discurilor intervertebrale poate conduce către leziuni la nivelul discurilor sau, adesea, la presiuni asupra nervilor. Aceste presiuni pot da amorțeli, dureri, uneori chiar impotența funcțională la nivelul brațului, mâinii sau a degetelor. Totodată, durerile de cap sunt experimentate frecvent de persoanele a căror postură nu este una favorabilă. Tensiunea pe care mușchii din zona posterioară a gâtului o resimt este foarte mare, fiind într-o stare de contracție pentru o perioadă mai mare, conducând ulterior la contracturi musculare.

   Ceea ce putem face noi pentru a diminua această greutate suplimentară, pe care coloana cervicală este nevoită să o susțină, este în primul rând să conștientizăm postura pe care o adoptăm atunci când lucrăm la calculator sau când folosim telefonul. Ochii și dantura trebuie să aibă o poziție orizontală, iar urechile să fie situate pe aceeași linie cu umerii. Astfel, presiunea asupra coloanei și a mușchilor va fi minimă.

   De asemenea, pauzele constante ajută la relaxarea musculară, lucru ce împiedică apariția tensiunii în mușchi, diminuând astfel riscul de apariție al contracturilor. Practicarea exercițiilor ce ajută la tonifierea musculaturii posturale are, de asemenea, un rol benefic în profilaxia patologiilor ce se pot dezvolta din cauza poziției precare a capului. Echilibrul muscular este cheia succesului în reechilibrarea posturii.

   Luați-vă un moment și gândiți-vă că, greutatea resimsită de coloană atunci când privim în jos, spre telefon, este echivalentă cu greutatea unui copil de 8 ani care stă agățat de gâtul dumneavoastră pentru un timp mai lung.