Acomodarea cu apa, autor Adrian Ionescu

Acomodarea cu apa, autor Adrian Ionescu

După cum am mai scris într-un articol mai vechi, există preconcepția în rândul adulților că învățatul înotului este exclusiv dedicat celor mici și că, odată trecuți de o anumită vârstă, nu mai putem deprinde skill-uri noi.

Este foarte frustrant pentru mine ca instructor de înot să mă confrunt aproape de fiecare dată cu aceeași situație: un adult calcă timid pe gresia bazinului unde lucrez și îmi spune că este cel cu care am vorbit la telefon în urmă cu câteva zile dar că el crede în continuare că nu va putea înota niciodată, că a mai încercat etc.

Peste 2-3 abonamente complete , adultul respectiv intră zâmbind în bazin și, după câteva bazine de încălzire, îmi spune că are un prieten care ar vrea să încerce și el. Peste câteva ore primesc un telefon. O voce scăzută îmi spune ce știam deja. Stabilim prima ședință și o iau de la capăt: aceleași preconcepții, aceleași temeri-de cele mai multe ori nejustificate-, aceeași neîncredere în forțele proprii.

Atenție!

În general, vorbim de oameni care au succes în viață și își permit un abonament la înot cu instructor și care, în afara bazinului, lucrează pe salarii bune pentru companii mai mari sau mai mici, conduc mașini noi, au familii frumoase dar care, evident, au nevoie din diverse motive de mișcare . Singura "problemă" este mediul. Apa.

Pentru  buna desfășurare a unui ciclu de ședințe de înot este obligatoriu ca, înainte de orice, să ne împrietenim cu apa din bazin. Pentru asta, eu mă folosesc de câteva exerciții simple, pe care le facem la începutul fiecărei ședințe și în pauze. În acest prim episod vă voi arăta câteva dintre acestea și voi continua cu o serie completă de clipuri în care voi prezenta exerciții de acomodare la mediul acvatic și primele mișcări de inițiere într-un procedeu de înot.