Conditionarea Metabolica (antrenamentul HIIT), autor Daniel Pascu

Conditionarea Metabolica (antrenamentul HIIT), autor Daniel Pascu

Termenul „Conditionare Metabolica” devine din ce in ce mai des intalnit in cadrul industriei fitness-ului, ajungand sa insemne diferite lucruri pentru diferiti oameni.

In esenta, conditionarea metabolica se refera la un „antrenament special structurat cu scopul de a maximiza eficienta unuia sau mai multor sisteme energetice ale corpului”.

Iar, odata cu dezvoltarea capacitatilor sistemelor energetice si imbunatatirea performatelor atletice, un beneficiu suplimentar excelent al antrenamentelor de conditionare metabolica este arderea grasimilor fara sabotarea cresterilor in masa musculara.

In plus, datorita efectului EPOC (consumul excesiv de oxigen post-antrenament), antrenamentele de conditionare metabolica permit arderea unei cantitati mai semnificative de grasime in urma unui antrenament de durata mai scurta.

Antrenamentele de conditionare metabolica dureaza intre 4 si 20 de minute, si pot fi executate imediat dupa antrenamentul tau principal sau in zile separate pentru a stimula si a accentua arderea grasimilor pentru cateva ore bune in sir de la finalizarea lor.

HIIT Traditional

High Intensity Interval Training - cu alte cuvinte Antrenamentul in Intervale de Intensitatea Ridicata, este cea mai cunoscuta si cea mai simpla metoda de conditionare metabolica.

Dupa cum reiase si din nume, acestea metoda are la baza executarea unei miscari la o intensitate cat mai ridicata pentru o perioada relativ scurta de timp, urmata imediat de un interval de timp de odihna.

Exemplu de circuit de tip HIIT

  • Genuflexiuni in Regim Tabata

Gaseste o greutate cu care in conditii normale poti efectua aproximativ 10-12 genuflexiuni cu gantera sau kettlebell-ul la piept (asa numitele Genuflexiuni Goblet) sau Genuflexiuni cu

Haltera in Fata si executa 8 runde a cate:

20 secunde cat mai multe Genuflexiuni, urmate de

10 secunde de pauza

  • Kettlebel swing

Executa 8 runde, 20 secunde efort cu 10 secunde pauza.