Leziuni ale umerilor, autor Radu Buculea

Leziuni ale umerilor, autor Radu Buculea

Dorsiflexia gleznei:

Așadar, mulți oameni te cred nebun dacă le spui că ai de gând să le remediezi leziunile de umăr, pur și simplu prin remedierea dorsiflexiei scurte a gleznei. Și, într-o anumită măsură, au dreptate.

Nu poti spune că o leziune la umăr se datorează complet lipsei de dorsiflexie. De asemenea, nu poti spune că dacă un sportiv a suferit o leziune la umăr și a venit la recuperare, pur și simplu, fixarea dorsiflexiei îi va repara umărul.

Dar, poti spune că există o legătură. Și, dacă sunt limitari la gleznă, nu va putea niciodată să-și stabilizeze scapula la fel de bine. Astfel, umărul lor devine compromis. De unde știm asta? Urmăriți lanțul.

Reacție în lanț

Așa cum am vorbit, totul din corp este conectat prin lanțul cinetic. Totul din lanțul acesta începe când piciorul unui atlet atinge pământul. Legătura dintre umăr și gleznă funcționează astfel ...

 

• Fundația articulației umărului este scapula. Acest lucru este bine documentat. Practic, coafa rotatoare stabilizează capul humeral împotriva glenoidului și menține articulația stabilă. Mușchii coafei rotatoare își au originea pe scapula.

• Scapula este proiectată să fie foarte stabilă și să nu se miște foarte mult în timpul mișcărilor atletice ale trenului superior. Scapula se bazează pe un grup colectiv de mușchi, numiți „stabilizatori scapulari” (romboizi, trapez, marele dorsal, etc.) pentru a limita mișcarea scapulei pentru a oferi o bază stabilă pentru manșeta rotatorului. Dacă stabilizatorii scapulari slăbesc sau nu lucreaza corect, fundația este instabilă, astfel umărul devine dureros.

• Studiile EMG au arătat că există o legătură directă între stabilizatorii scapulari și fesierii din partea opusă a corpului (adică umărul stâng este legat de fesierii din dreapta). Acest lucru se întâmplă prin fascia toracolambara, care funcționează pe diagonală în partea din spate. Deci, dacă gluteii nu funcționează bine, stabilizatorii scapulari din partea opusă nu vor funcționa bine.

• Există o legătură directă între capacitatea unui sportiv de a executa o dorsiflexie și  fesieri. Dacă nu se executa dorsiflexa bine, nu poti activa bine gluteii.

 

Explicație rapidă și ușoară

Dacă glezna dreaptă nu permite dorsiflexia »fesa dreaptă nu se activeaza» stabilizatorii scapulari stângi nu lucreaza la capacitatea normala »coafa rotatoare este suprasolicitată încercând să stabilizeze capul humeral» sportivul dezvoltă tendinită, sau mai rău.

Rețineți că această conexiune nu este sfârșitul. În sensul că, deși este important să țineți cont, fixarea gleznei nu va repara neapărat umărul, din cauza numărului de verigi din lanț. Așadar, trebuie să te asiguri că remedizi tot ceea ce există în lanțul dintre cele două zone. În schimb, dacă ai glezna afectata, umărul nu va fi la fel de sănătos cum ar trebui.

Dacă ai lucrat vreodată cu un umăr încăpățânat și dificil, care nu pare să se îmbunătățească, probabil că acesta este pontul magic care lipsește.