Cateva exercitii pe care le putem face cu bebelusii nostri in aceasta perioada, autor George Stefanica

Cateva exercitii pe care le putem face cu bebelusii nostri in aceasta perioada, autor George Stefanica

• Exercitii de gimnastica bebelusi 2 luni

Exercitiile de gimnastica sunt importante chiar din primele luni de viata ale bebelusului. In prima faza, la doar doua luni, bebelusul va invata sa se obisnuiasca cu propriul trup si cu mediul extrauterin. Din acest motiv, stimularea motricitatii si explorarea zonelor corpului poate fi un bun exercitiu de gimnastica. Masajul de dupa baita de seara, miscarea lina a mainilor si a picioarelor bebelusului, intinderea mainilor sau a picioarelor si revenirea la pozitia initiala, cu blandete, acestea sunt cateva dintre miscarile de gimnastica ce pot fi facute la doua luni. 

 

• Exercitii de gimnastica bebelusi 3 luni

La trei luni bebelusul devine mai constient de lumea inconjuratoare, dar si de persoanele din jurul sau, drept pentru care va fi din ce in ce mai usor sa realizezi gimnastica potrivita si adaptata varstei. Un exercitiu bun la aceasta varsta il reprezinta “bicicleta”, care consta in ajutorul pe care parintele i-l da copilului, prin impingerea picioarelor, astfel incat miscarea sa fie una ritmica, exact ca si cum acesta ar pedala. Bicicleta nu stimuleaza doar musculatura picioarelor, ci are efecte benefice chiar si in cazul constipatiei, ajutand enorm la eliminarea presiunii si a gazelor din burtica. Ca exercitii pentru dezvoltarea musculaturii mainilor, la aceasta varsta se poate stimula copilul sa isi ridice mainile, pozitionand la nivelul acestora (sau chiar mai sus) arcade de jucarii la care el sa se intinda.

 

• Exercitii de gimnastica bebelusi 4 luni

De la aceasta varsta lucrurile devin mai simple. Deja bebelusul isi exerseaza singur propriile miscari si exercitii de gimnastica, insa parintele trebuie sa ii fie alaturi pentru a-l ajuta. Un exercitiu potrivit la aceasta varsta consta in rostogolirea pe burta si revenirea la pozitie, lucru care ii va fi de folos bebelusului deoarece il ajuta pe acesta sa isi dezvolte musculatura spatelui si nu numai.

 

• Exercitii de gimnastica bebelusi 5 luni+ 

Pe langa exercitiile de gimnastica enuntate anterior si care merita a fi repetate din cand in cand, la 5-6 luni copilul deja poate exersa miscari de ridicare in fundulet, iar exercitiile de gimnastica trebuie sa aiba in vedere acest lucru. 

 

Dupa 6 luni si pana la un an, copilul poate realiza si exercitii mai complexe de gimnastica, mai ales o data cu mersul in picioare. In plus, gimnastica efectuata prin inot poate fi de mare folos, deoarece va ajuta in ceea ce priveste dezvoltarea armonioasa a micutului.

Gimnastica si exercitiile fizice fac parte din viata bebelusului si il ajuta pe acesta sa se dezvolte si sa isi dezvolte musculatura si sistemul osos. Miscarea, inotul si chiar dansul reprezinta elemente ce trebuie sa fie prezente in viata bebelusilor si de aceea recomandarea este ca ei sa fie obisnuiti cu acestea chiar de timpuriu, pentru a-i ajuta sa le deprinda cat mai devreme cu putinta.