Ce este hidrokinetoterapia? autor Cristea Andreea

Ce este hidrokinetoterapia? autor Cristea Andreea

Cum nu toata lumea este familiarizata cu hidrokinetoterapia, am hotarat sa va vorbesc putin despre beneficiile acesteia. Hidrokinetoterapia este accesibila tuturor grupelor de varsta: copiilor, adultilor precum si varstnicilor.

 Hidrokinetoterapia consta in exercitii fizice realizate in apa, sub atenta indrumare a unui kinetoterapeut. Apa preia din greutatea ce apasa pe articulatiile membrelor inferiore, atenueaza socurile, impiedica realizarea unor miscari bruste si opune o rezistenta optima constanta in realizarea miscarilor, rezistenta ce faciliteaza cresterea fortei musculare.

  Bazinul este un mediu placut, prietenos, apa fiind la temperatura propice realizarii activitatilor. Accesoriile de apa: bicicleta, banda de mers/alergare, trambulina, vin in completarea planului terapeutic pentru atingerea obiectivelor.

 Miscarile repetitive influenteaza secretarea lichidului sinovial din interiorul capsulei articulare, fiind favorizata alunecarea extremitatilor articulare una fata de cealalta. Atunci cand miscarile  sunt realizate in apa, durerile sunt mult diminuate, ducand pana la disparitia acestora in mod progresiv.

  In cazul traumatismelor, post interventii chirurgicale, a modificarilor de statica vertebrala (de exemplu: scolioze, cifoze, hernii de disc), dar si in durerile spatelui de cauza musculara, exercitiul fizic in apa ajuta in recuperarea zonei afectate, prin echilibrarea musculaturii: muschii tensionati se relaxeaza, iar cei slabi sunt tonifiati. In cazul in care este prezenta o limitare de miscare la nivel articular, insotita de senzatia de blocare, musculatura se tensioneaza. La finalul exercitiilor, muschii se vor relaxa iar pacientul va castiga grade de libertate in amplitudinea articulara. Reeducarea mersului este initiata in apa, atunci cand pacientul inca dispune de mijloace ajutatoare de deplasare pe uscat: carje, orteze. Aceasta reeducare este timpurie.

 Exercitiile in apa protejeaza zona lezata. Sportivul nu este nevoit sa renunte complet la miscare pana la refacerea completa. Reintegrarea in activitatea sportiva este realizata mai repede. La sportivi, exercitiile in apa pot fi folosite si pentru  cresterea capacitatii de efort cardiovasculare, reeducare proprioceptiva (echilibru), coordonare, cresterea fortei explozive. In traumatologia sportiva, exercitiile in apa impiedica suprasolicitarea si incarcarea.

  Exercitiul fizic poate fi realizat si profilactic, pentru o dezvoltare armonioasa musculo-scheletala, mai ales in randul copiilor, apa fiind in acelasi timp si un loc de joaca pentru acestia.

  In timp ce exercitiile pe uscat pot periclita sanatatea, intrucat corpul are o capacitate de sustinere a efortului diminuata, apa inlesneste executia miscarilor, mai ales in cazul persoanelor supraponderale, totodata nefiind nevoie de calitati motrice precum coordonare sau echilibru.

  Scopul acestui articol a fost de a relata pe scurt ce inseamna hidrokinetoterapia, deoarece stand de vorba cu oamenii, am observat ca aceasta terapie inca este perceputa gresit. Multe persoane, atunci cand li se propune sa faca exercitii in bazin, ne raspund: “eu nu stiu sa inot”. Sper ca in timp sa spargem barierele de comunicare si oamenii sa fie din ce in ce mai bine informati. Informarea corecta inseamna putere, sanatate.