Durerile lombare, autor Andra Rosoga

Durerile lombare, autor Andra Rosoga

 

Durerea lombară este o durere comnună, des întâlnită în rândul oamenilor care își petrec mult timp la birou, în poziția așezat. Este estimat ca 85% dintre adulți experimentează cel puțin o dată în viață o durere lombară.

 Poziția prelungită în așezat prezintă un factor cu risc ridicat pentru coloana lombară. Curbura din acestă zonă este afectată din cauza poziției bazinului, coloana fiind așezată într-o poziție rectilinie. Totodată, musculatura este afectată, deoarece pozionarea acesteia într-o zonă alungită determină o dificultate în activarea ei, discul intervertebral fiind cel care preia sarcina musculaturii.

  Discurile intervetrebrale, dar în special discurile L4-L5 și L5-S1, sunt supuse unei presiuni foarte mari, echivalentă cu o greutate de aproximativ 140kg.

  Conform unor studii, pauzele intermitente, ce constau în deplasări scurte, alternarea pozițiilor sau mișcări de stretching pot ajuta la diminuarea presiunii exercitate asupra discurilor intervertebrale. De asemenea, deshidratatarea discurilor poate provoca și ea dureri de spate. Atunci când discul pierde apă, acesta nu mai este în măsură să susțină greutatea pe care ar trebui să o preia, aceasta greutate intensă exercitată asupra lui putând cauza presiuni la nivelul nervilor coloanei vertebrale. Diferențele de înălțime ale discului au fost sesizate comparând înălțimea acestuia după o perioada de 4 ore de stat așezat și după 4 ore petrecute pe scaun, dar cu pauze regulate. Pentru discul L4-L5, după prima zi s-au sesizat diferențe de 0,28mm, iar în a doua zi, diferențele au fost mai mici, de 0,1mm. Rehidratarea discurilor se efectuează complet în timpul nopții, acesta fiind și motivul pentru care suntem mai înalți dimineața și mai scuzi seara. Tot un studiu a demonstrat faptul ca personale fumătoare au dureri de spate mai rar decât persoanele nefumătoare. Acest lucru datorându-se pauzelor constante pentru a fuma.

  În concluzie, pauzele constante, dar și stretchingul pot fi benefice pentru ameliorarea durerilor localizate la nivelul coloanei lombare.