Partea a doua a articolului "DICTIONAR DE SALA" autor Calin Marian

Partea a doua a articolului "DICTIONAR DE SALA" autor Calin Marian

La sală, cu siguranță ati auzit diferiti termeni "de profil" , folosiți de instructorii sportivi in dialogurile dintre ei sau cu clienții acestora, ori in discutiile mai mult sau mai putin temeinice intre cei care frecventează acest mediu.

Cum internetul abundă de informații, oamenii devin vulnerabili în fața miilor de "sfaturi", "păreri" , de multe ori nestructurate sau false.

Ca să evităm acest risc de a stoca gresit o informație, sau de a intelege un anume concept referitor la Fitness si tot ce implică el, va propun să ne familiarizam cu câțiva termeni de bază.

Continuăm seria "dicționarului de sală" cu următorii termeni :

1. ANTRENAMENT HIPOXIC -(similar celui la altitudine) crește performanța sportivă prin adaptarea corpului la reducerea nivelului de oxigen inspirat. În cadrul acestui antrenament, numit și Intermittent Hypoxic Training – IHT, se alternează efortul fizic efectuat la un nivel mai scăzut de oxigen cu cel în condiții obișnuite.

2. CATABOLISM - Catabolismul este procesul exact opus al anabolismului. El cuprinde reacțiile de degradare a biomoleculelor cu structură complexă în biomolecule cu structură simplă, procese biochimice care se caracterizează prin eliberare de energie. Mai pe înțelesul nostru, catabolismul este procesul care ajută ca moleculele mari să se ‘’destrame’’ în molecule mai mici. Ține minte: în procesul anabolic, îți crești și îți menții masa musculară. În ce cel catabolic, pierzi masă musculară sau grăsime corporală.

3. BOSU - Termenul de BOSU vine de la „Both Sides Up” și a fost inventat în 1999, fiind de forma unei mingi fitness tăiată pe jumătate și având roluri importante ca : îmbunătățirea echilibrului și a flexibilității, reflexelor și remodelarea corpului.

4. FOAM ROLLING - provine de la denumirea accesoriului Foam Roller, este o tehnică de auto-masaj miofascial, adică o formă de masaj utilizând o rolă de spumă. Această formă de masaj este deosebit de populară în rândul sportivilor și terapeuților care folosesc această tehnică pentru ameliorarea durerii, febrei și întinderii musculare sau în timpul perioadei de încălzire înainte de antrenament, dar și după antrenament.

5. KETTLEBELL - (sau Ghirya in limba rusă) provine din unirea a

două cuvinte: "kettle" - prinde si "bell"- ceainic. Dupa cum se observă, aparatul a luat

numele după forma și utilizarea sa.

Exista date istorice care atesta că acest aparat datează încă din Grecia antică, unde era folosit la antrenamentul soldatilor.