Avocado fructul minune! autor George Stefanica

Avocado fructul minune! autor George Stefanica

Avocado fructul minune!


   Avocado este un fruct minune pe care nu ar trebui sa-l excludem din dieta noastra si pe care nutritionistii moderni il apreciaza pentru calitatile sale extraordinare.
   Acolo unde creste avocado, foamea si subnutritia nu au niciun prieten”, spuneau vechii maiasi... Si pe buna dreptate! Avocado este un fruct minune pe care nu ar trebui sa-l excludem din dieta noastra si pe care nutritionistii moderni il apreciaza pentru calitatile sale extraordinare.
10 motive pentru care trebuie sa consumi avocado:
   Intr-un singur fruct de avocado se gasesc vitaminele B6, C, E si K, betacaroten, luteina, seleniu, potasiu, glutation si acizi grasi omega 3.
  Avocado contine nu mai putin de 18 aminoacizi, acestia fiind utilizati de catre organism in formarea proteinelor complexe. Unii specialisti sustin ca avocado ar fi o sursa proteica mai buna decat carnea.
   Fructul de avocado contine mai multa fibra naturala decat orice alt fruct. Acest continut bogat de fibre inlesneste digestia si ajuta organismul sa absoarba in totalitate nutrientii din alimente.
  Grasimile bune care se gasesc in fructul de avocado cresc colesterolul bun (HDL), scazand in schimb colesterolul rau (LDL) si trigliceridele cu 20%.
   Avocado contine cu 35% mai mult potasiu decat o banana. Potasiul este exterm de important in mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, dar contribuie in acelasi timp si la mentinerea sanatatii creierului.
    Fructul de avocado contine luteina, o substanta necesara in mentinerea unei vederi optime, protejand totodata impotriva degenerarii maculare cauzate de imbatranire.
    Avocado dispune de proprietati antiinflamatorii, fiind prin urmare benefic in prevenirea si tratarea artritei reumatoide.
   Avocado contine o cantitate semnificativa de acid oleic, cunoscut pentru rolul sau in imbunatatirea sistemului cardiovascular (scade colesterolul). Acidul oleic protejeaza totodata impotriva cancerului de prostata si a cancerului mamar.
   Avocado contine acid folic (vitamina B9) si vitamina B6, vitamine ce contribuie la normalizarea nivelului de homocisteina.
   Acumulata in sange intr-o cantitate prea mare, homocisteina are efecte toxice, crescand riscul bolilor de inima si ducand chiar la deces in unele cazuri.
  Avocado contine si glutation, proteina cunoscuta si sub numele de “proteina vietii”. Glutationul intareste sistemul imunitar al organismului, contribuind in acelasi timp si la mentinerea sanatatii sistemului nervos.