Cupa Hamsia, autor Ionescu Adrian

Cupa Hamsia, autor Ionescu Adrian

 

Practic meseria de instructor de inot de peste  9 ani si cred ca am auzit propozitia “ sunt prea in varsta sa mai invat sa inot” de peste o mie de ori. Evident, ca adult exista obstacole care ne impiedica sa invatam lucruri noi: timpul, energia, disponibilitatea, experientele anterioare, anxietatile legate de activitatea respectiva, spiritual de conservare, rusinea de a nu fi vazuti de altii ca fiind nepriceputi, slabi sau vulnerabili.

Tot ca adulti  insa avem marele avantaj al ratiunii sanatoase si coerente: stim de ce vrem sa facem un lucru, stim de ce alegem sa mergem la alpinism sau la fotbal, stim de ce mergem la sala sau la jogging, stim ce anume am vrea sa invatam in plus, ce anume ne lipseste sau ne frustreaza, stim ce Vrem sa invatam, ce cunostinte sau activitati ne-ar imbunatatii noua viata. Deci, vorbim despre un lucru foarte importanta: vointa. Vointa este acel ceva ce ne impinge sa ne depasim pe noi insine, ne face mai buni, mai indrazneti, ne trage din zona de confort si ne face sa atingem target-uri care pot parea, la o prima vedere, de neatins.

De aceea, lucrul in apa cu adulti are acest avantaj major raportat la orele de initiere pentru copii: stim de ce ne aflam acolo. Stim ce vrem si de ce, stim ce sacrificam pentru a invata sa inotam, stim ce bariere trecem pentru a intra intr-un mediu atat de strain noua si totusi atat de familiar. Asa ca, de fiecare data cand aud “ sunt prea in varsta sa mai invat sa inot”, raspunsul meu este acelasi “daca vrei, la anu’ pe vremea asta, participi la Cupa Hamsia!”.